CENTERED RIDING®

VOOR RUITERS EN INSTRUCTEURS

Het paard beweegt zoals de ruiter beweegt

Wil jij ook jezelf ontwikkelen tot een nog betere ruiter en/of instructeur. Kies dan voor Centered Riding. Een methode die zich de afgelopen 40 jaar bewezen heeft.

Centered Riding is onafhankelijk van discipline en voor iedere ruiter geschikt. Ik heb meer dan 35 jaar ervaring in het werken met ruiters en instructeurs.

Centered Riding leert je samen met je paard te bewegen, je coördinatie te verbeteren en je lichaamsgevoel te ontwikkelen.

Het lijkt zo eenvoudig: goed in het zadel zitten. In de praktijk blijkt dit toch vaak niet zo makkelijk te zijn. Een voorbeeld hiervan is een training die ik gaf, waarbij een van de deelnemers, een ervaren ruiter, aangaf de laatste tijd rugpijn te hebben na het paardrijden. Lees verder

De beweging is een tweetakt waarbij het paard rechtsachter/linksvoor afzet en vervolgens linksachter/rechtsvoor. Steeds een diagonaal benenpaar afgewisseld met een zweefmoment. Dit betekent dat de ruiter in zijn bekken onafhankelijk dient te bewegen om de beweging van je paard te kunnen volgen. Lees verder

Pijn in je schouders tijdens het paardrijden met je lievelingspaard is niet fijn. Als jij pijn hebt tijdens het rijden dan heeft je paard meestal ook pijn. Een reden kan zijn dat je paard over zijn tempo loopt waardoor die jouw hand gebruikt als steun om niet op zijn neus te vallen. Lees verder

Tijdens paardrijden is de voet van belang om de beweging van het paard op te vangen en te “transporteren” en daardoor beweging in het heupgewricht mogelijk te maken.  Als een ruiter zijn hak uitdrukt heeft dat tot gevolg dat het been wordt gestrekt en de zitbotjes in het zadel gedrukt worden. Lees verder

Regelmatig ontmoet ik ruiters die pijnklachten ontwikkelen of ervaren tijdens het paardrijden. Rugpijn, schouderpijn, hielpijn. Veelal is dit door ongewenste spanning en onnodig gebruik van spierkracht. Lees verder

Tijdens de trainingen die ik geef valt me op dat er nogal wat ruiters zijn die pijnklachten ontwikkeld hebben. Met name in schouders, rug en/of nek. Pijn beïnvloedt je plezier in het paardrijden. Door mijn tips op te volgen verdwijnen de pijnklachten.  Lees verder

Wat leer je met Centered Riding?

Centered Riding gaat om leren paardrijden vanuit je botstructuur, om meer symmetrie in je lichaam te houden, je coördinatie te verbeteren en met minimale spierkracht te rijden. Echter wel met een basistonus. Hierdoor communiceer je helder met jouw paard, kan je de bewegingen van jouw paard beter volgen en bereik je een dynamische balans in volle harmonie.

Centered Riding is waardevol voor iedere ruiter ongeacht discipline en niveau. Van Beginner tot Grand prix ruiter. Western Horsemanship, Reining, Eventing, Springen, Trial.

Het ontstaan van Centered Riding

“Het paard beweegt zoals de ruiter beweegt”, was het motto van de Amerikaanse Sally Swift, founder van Centered Riding. Door je als ruiter bewust te worden van je bewegingspatronen ben je in staat om nieuwe en meer effectieve manieren van bewegen aan te leren. Tijdens het paardrijden gebruik je zo minimale spierkracht omdat je coördinatie en lichaamsgevoel verbetert .

Centered Riding is o.a. gebaseerd op Alexandertechniek. Deze techniek focust op het in balans brengen van je hoofd, nek en wervelkolom waardoor je jouw coördinatie optimaliseert en er vrijheid ontstaat in je gewrichten. 

CENTERED RIDING® TRAININGEN

OPEN CLINIC CENTERED RIDING®

De Open Clinics Centered Riding zijn toegankelijk voor elke ruiter die basisvaardigheden heeft in het paardrijden. Dat betekent stap, draf en galop beheersen. Het biedt een waardevolle aanvulling in jouw ontwikkeling als ruiter.

INSTRUCTEURS TRAINING CENTERED RIDING®

Train je paarden,  geef je les en heb je ambitie om jezelf te ontwikkelen als instructeur/trainer. Dan ben je bij Alona aan het goede adres.  De Centered Riding instructeurstraining bij Alona leert jou een betere ruiter/trainer/instructeur te worden.

UPDATE VOOR CENTERED RIDING INSTRUCTEURS

Als Gecertificeerd Centered Riding instructeur ben je gemotiveerd om bij te leren. Alona biedt jaarlijks bijscholingen aan.  Naast het jezelf ontwikkelen als instructeur is het ook noodzakelijk om je Instructeurs licentie geldig te houden. 

Recensies

Anki

Many thanks for those days in Sweden with Centered Riding. You are a wonderful teacher and You have given me a lot of inspiration and knowledge , and I am very grateful for that.

Charlotte

Ik had de eer om bij Margreet Bouwmeester in de leer te gaan en mij onder haar hoede te ontplooien tot CR instructeur level 1. De kennis en ervaring die deze vrouw bezet is van onschatbare waarde. Margreet is een heel gewoon maar ook een heel bijzonder mens. Bij haar leer je niet enkel wat te doen, maar ook waarom en hoe je het doet. Wat je van haar leert zie je meteen terug in je paard. Gewoon bijzonder. Ieder die een stap voorwaarts wil maken in het bewust, gezond en blij trainen van zichzelf en zijn of haar paard is bij Margreet in de juiste handen.

Gonda

Bedankt voor de geweldige update.  Je bent empathisch, sensitief en je hebt een groot hart dat op de juiste plaatst zit. Loopt je eigen pad en je hebt een schat aan kennis, wijsheid en levenservaring. Gelukkig heb ik de beste mentor

Mandy

Ik vond de update heel leerzaam. Margreet kon een veilige sfeer creëren waardoor ik mezelf kon laten horen/zien. Ik heb veel nieuwe kennis gekregen. Er werd in het begin dmv formulier gevraagd naar welke onderwerpen wij graag wilden behandelen in de update, heel fijn om met elkaar dit te kunnen beslissen. De theorie sloot goed aan op de praktijk. Nieuwe inzichten gekregen tijdens de groepsrijles. Maakte een groot verschil voor mijn houding voornamelijk in de galop. Inspirerende en fijne dagen! 

Alona voor paard & mens: Lichaamsbewustwording bij paard en ruiter staat centraal

Internationaal Centered Riding trainingen. Alona Equine Awareness training. Alexander techniek coaching en workshops.