Het manegepaard

Manegepaardenpensioenfonds

Vrijwel iedere ruiter is ooit begonnen met paardrijden op een manegepaard. Uiteraard zijn er ook ruiters die de luxe hadden (in mijn beleving), om een eigen paard of pony te bezitten waar ze op leerden rijden.

Wat is een manegepaard?

Manegepaarden zorgen ervoor dat beginnende ruiters leren paardrijden, maar worden ook ingezet voor meer ervaren ruiters. De meeste manegepaarden lopen meerdere uren/lessen per dag en worden ook ingezet voor buitenritten en wedstrijden. Je kunt je wellicht voorstellen dat manegepaarden veel kwaliteiten nodig hebben, om hun werk goed te kunnen doen;

  • Vriendelijkheid;
  • Gehoorzaam zijn;
  • Meegaand zijn;
  • Een lief karakter;
  • Luisteren naar verschillende hulpen, van verschillende soorten ruiters.

Kwaliteiten die niet ieder paard bezit en daarom zijn niet alle paarden geschikt om als manegepaard te dienen. Daarnaast hebben manegepaarden regelmatig dingen te verduren, zoals:

  • Lopen met de rem erop;
  • Ongelijke teugeldruk;
  • Gebruik van sporen en zwepen;
  • Gereden worden met een Thiedeman;
  • Trekken aan het bit;
  • Ruiters tegen hun beweging in bewegen;
  • Klotsende, bonkende (beginnende) ruiters op hun rug;
  • Zadels die niet goed passend zijn;
  • Aansingelen met veel kracht;

Mijn ervaring met manegepaarden

Ik begon zelf 50 jaar geleden met paardrijden op Manege De Hoge Devel in Zwijndrecht. De binnenbak had slechts een afmeting van 18×20 meter. Er was geen buitenbak aanwezig, dus de paarden kregen hun enige beweging in die kleine binnenbak. Iedere lesgroep bestond uit 8 paarden, waarvan ieder uiteraard zijn eigen karakter.

Buiten de lessen verbleven de paarden in stands (een stal waar paarden vast in staan en geen bewegingsruimte hebben). Helaas kwamen de paarden nooit in de wei, want dat was er gewoonweg niet. Als een paard niet meer bruikbaar was voor de les, ging hij naar de slacht. Zo ging dat gewoon. De manegepaarden werden echt ingezet waar ze voor bedoeld waren; het leren rijden van verschillende soorten ruiters.

Stichting Manegepaardenpensioenfonds

In 2006 las ik over Het Manegepaardenpensioenfonds, opgericht door Carola Poot. Haar doel was om uitgewerkte manegepaarden nog een aantal paard-waardige jaren te bieden.

Een mooi initiatief waar ik veel respect voor had en nog altijd heb. Bij het paardenpensioenfonds wonen veelal oudere paarden met een verleden én een zwaar leven achter de rug. Ze verblijven het grootste gedeelte van het jaar in kuddes, in het weiland. Tijdens de wintermaanden staan de paarden in paddocks en op stal. Op de stalling in Nieuw Vossemeer verblijven ongeveer 24 paarden.

Om de ex-manegepaarden een mooi leven te geven, is het pensioenfonds afhankelijk van donaties, sponsoring, verkoop via de webshop, trailerverhuur en winacties. Iedere euro is er een!

Sommige manegeklanten die een oud manegepaard een warm hart toe dragen, sponsoren een paard, wanneer deze verhuisd naar het pensioenfonds. Een geweldig initiatief en daarnaast een mooie waardering voor het geliefde paard, die zoveel ruiters heeft leren paardrijden en nu mag gaan genieten van een welverdiend pensioen!

Manegepaardenpensioenfonds

Wil jij ook helpen?

Ben jij een liefhebber van dit bijzonder dier en gun je een ex-manegepaard een paard-waardig bestaan na al hun zware werk, liefde en inzet? Ga dan naar www.manegepaardenpensioenfonds.nl.

Vul een donatieformulier in of kijk eens in de webshop. Wellicht kun je een spaarpot voor het fonds bij jou op stal of bij een evenement neerzetten? Je kunt zelfs via jouw testament kenbaar maken dat je een bedrag doneert.

Alona sponsort het fonds en blijft dit ook doen. Vanwege het 20 jarig bestaan van Alona in 2019 zal er tijdens iedere training een donatiepotje aanwezig zijn. Alona verdubbelt het bedrag dat in het potje zit en schenkt dit aan het pensioenfonds. Help jij ook mee om ex-manegepaarden een goede, oude dag te geven?

Posted in