Gebruik “comparable parts” in je rijden! – Word een betere ruiter serie.

Comparable parts ofwel vergelijkende delen is vanuit mijn 35 jarige ervaring met Centered Riding en Alexander Techniek een zeer waardevol onderdeel van het paardrijden.  Ik herinner me een ruiter wiens paard niet rechtsom kon galopperen. Nadat ik haar heupgewricht vrij had gemaakt d.mv. bodywork Alexander Techniek sprongen ze samen in een harmonieuze galop.  Of de ruiter die haar ellebogen vastzette waardoor het voorbeen van haar paard ook niet goed voorwaarts bewoog. Het niet ademhalen vanwege een spannende situatie zorgt ook dat je paard niet door ademt en spanning opbouwt.  

Wordt ook een betere ruiter.  Als je van onderstaande 5 stellingen één of meerdere met JA beantwoord dan is het tijd om te bedenken WAT je van je paard verwacht. DOE dat zelf in je lijf.  

 1. Je vindt het moeilijk om een goede schouder binnenwaarts / travers te rijden;
 2. Je duwt met je zit naar voren om je paard vooruit te bewegen; 
 3. Je zit met een holle rug en je schouders naar elkaar getrokken; 
 4. Je ademhaling zit meestal heel hoog als je paardrijdt;
 5. Je bekken beweegt als één geheel tijdens het doorzitten; 
 6. Je paard valt over de schouder weg bij het rijden van een volte. 
Links: scheef paard, scheve ruiter. Rechts: comparable parts op rechte lijn

De volgende 7 tips helpen je een grotere harmonie bereiken met je paard

 1. Bedenk wat je van je paard verwacht. Bij schouder binnenwaarts brengt je paard zijn schouders naar binnen en loopt rechtuit.  Jij kijkt rechtuit waar je heen gaat en je draait je buitenschouder naar voren. 
 2. Travers; je paard brengt zijn achterhand naar binnen. Jij brengt je buitenbil naar achteren om een goede travers te rijden.
 3. Rijdt met aandacht bij je rug en maak je wervelkolom lang. Dit is ook wat je van je paard verwacht. 
 4. Start met stap met je stijgbeugels uit zodat de structuren rond je heupgewrichten spanning los laten.  
 5. Stapel je wervels van je wervelkolom op als blokjes en eindig deze tussen je oren.
 6. Rijdt een grote volte en kijk met je ogen in de volte en vervolgens draai je je neus, schouder en bekken in de richting van de volte. Dit is een kleine beweging waarbij je om je as (wervelkolom) draait. Je binnenkuit behoudt contact met de ribben van je paard. (foto
 7. Zit passief in stap en voel de achterbenen van je paard. Wat gebeurt er in je bekken? Visualiseer achteruit fietsen van je bekken. 

Als je bewust werkt aan het ontdekken van vergelijkende delen tussen jezelf en je paard en je jezelf de tijd gunt om te oefenen zal je paard fijner gaan bewegen. Bedenk dat verandering van je gewoonte tijd en geduld vraagt. Werk aan het proces in het nu en je doel om in harmonie te rijden komt steeds dichterbij. 

De ruiter vormt het paard! 

Posted in