Paardrijden zonder rug-, schouder- of nekpijn.

Tijdens de trainingen die ik geef valt me op dat er nogal wat ruiters zijn die pijnklachten ontwikkeld hebben. Met name in schouders, rug en/of nek. Pijn beïnvloedt je plezier in het paardrijden. Door mijn tips op te volgen verdwijnen de pijnklachten.  In deze blog geef ik jou tips waardoor ook jij pijnvrij kunt paardrijden.  

Toen ik mijn eerste eigen paard kocht had ik dagelijks rijles. Mijn doel was een hele goede ruiter worden. Het tegengestelde gebeurde. Ik was te fanatiek en kreeg hand en schouderklachten, soms zelfs rugpijn.  Rechtop zitten ging me niet zo goed af. Gelukkig is dat nu niet meer en ben ik een betere ruiter geworden. 

De Alexander Techniek heeft mij enorm geholpen mijn gevoel en coördinatie te verbeteren waardoor mijn pijnklachten verdwenen.  Nu werk ik als Alexander Techniek teacher en Level 4 Centered Riding clinician en geef ik trainingen over de hele wereld.

Bewust zijn hoe je lichaam in elkaar zit ofwel basis anatomie is nodig om pijnvrij te kunnen paardrijden. 

Om inzicht te krijgen in hoe je lijf functioneert is een goed een plaatje in je hoofd te hebben van je bottenstructuur. Onderaan je bekken bevinden zich de zitbeenderen. Dat is de basis van je zit. Het SI gewricht verbindt het heiligbeen (sacrum) met het bekken (ilium). Het heiligbeen bevindt zich onderaan je wervelkolom. Je wervelkolom bestaat uit wervels en vormen een S curve die eindigt tussen de oren. Deze S curve is belangrijk om krachten op te vangen in het dagelijks bewegen en dus ook tijdens het paardrijden.   

Gewoontes die pijnklachten veroorzaken zijn:

  1. het borstbeen omhoog brengen waardoor de wervelkolom verkort en de vering verdwijnt.
  2. de rug “breken” bij de taille. Dit brengt de schoudergordel achter het bekken waardoor pijnklachten en spanning ontstaat in het midden van de rug en onderrug.  
  3. schouderbladen naar elkaar toe brengen. Dit verkort de wervelkolom en geeft spanning in de schouderspieren waardoor het de vering van de armen beperkt.
  4. op je billen zitten om je rug “recht” te maken, dit veroorzaakt nekklachten omdat dit het hoofd naar voren brengt. 
Links: ruiter zit op billen/hoofd voorover   midden: bekken naar voren gekanteld en borstbeen omhoog       Rechts: functionele zit

De volgende stappen geven aan hoe je goed kunt zitten te paard waardoor pijnklachten verdwijnen.

  1. Ga op een stoel met harde zitting zitten zodat je je zitbotjes voelt;
  2. Zorg dat je rust vind door 1 minuut stil te zitten en observeer je zitbotjes, je wervelkolom, de positie van je hoofd, je ademhaling en spierspanning;
  3. Iedere actie zowel fysiek als mentaal begint met intentie. Ga met je aandacht vanaf je zitbotjes door je wervelkolom naar je hoofd. Wees je bewust van de ruimte achter je, naast je en voor je; 
  4. Visualiseer ruimte tussen al je wervels waardoor je wervelkolom lang wordt. Je ogen kijken recht vooruit terwijl je ook je omgeving waarneemt.  Dit brengt je hoofd in een goede balans hetgeen je gehele coördinatie verbetert;.
  5. Bedenk dat je zitbotjes worden gedragen door de stoel;
  6. Oefen dit eerst op een stoel met harde zitting en vervolgens te paard. 

De stappen hieronder helpen je ademhaling te optimaliseren en je rug te versterken waardoor pijnklachten verdwijnen.  

  1. Denk aan iets waar je veel van houdt waardoor je glimlacht.
  2. Open je mond een heel klein beetje en fluister een aaaaaaaaaa tot alle lucht uit je longen is;
  3. Vervolgens adem je in door de neus waardoor je longen zich in alle richtingen met lucht vullen. Herhaal dit nog 2 keer. 
  4. Vind rust door 1 minuut stil te zitten en jezelf te observeren. Is er iets veranderd ten opzichte van het begin? 

Oefen deze stappen te paard in stilstand en vervolgens in stap. Als je deze activiteit iedere keer bewust uitvoert zullen je pijnklachten verdwijnen. Ook zal je paard fijner gaan bewegen. 

“Als je je doel loslaat ontstaat de wijsheid”

Neem deze quote steeds in gedachten als je gaat rijden. 

Ben je nieuwsgierig hoe jij je zit te paard kunt verbeteren, lees dan ook mijn eerdere blogs hoe jij een effectieve zit kan leren.  

Op dinsdagavond  1, 8 en 15 februari 2022 van 19.30 tot 20.30 uur geef ik een serie Alexander Techniek les online via Zoom. Het thema is “hoe wordt jij een betere ruiter”.  Dit zijn interactieve praktische lessen. Voor nadere informatie en inschrijven mail [email protected] of kijk in de agenda op www.alona.nl