Hoe leer je de Kracht van Intentie te gebruiken als ruiter.

Herken je dit: je wilt bij A aanspringen in galop en je paard springt aan zodra je aan galop denkt.  Dat is de kracht van intentie. Ook jij kunt werken met intentie in de omgang en het rijden van je paard. Jij wilt toch ook paardrijden vanuit gevoel en verbinding? In deze blog geef ik je eenvoudige tips zodat jij de kracht van intentie kunt ervaren. 

Wat is intentie?

Intentie is beschreven als een gedachte die gericht is op een bepaalde actie.

In de winter van 1985 voerden een groep monniken in samenwerking met wetenschappers van Harvard medical school een experiment uit. Een groep van Tibetaanse boeddhistische monniken zaten in diepe meditatie bij een temperatuur rond het vriespunt. Voor dit experiment legde een van de monniken een koude natte doek over de schouders van elke monnik. Deze extreme condities van koude samen met de natte doek werden als ongezond gezien. De monniken gebruikten de kracht van hun intentie om zich te verwarmen waardoor de doeken binnen het uur droog waren. 

De kracht van intentie wordt ook door topsporters ingezet. Zowel ruiters als andere sporters.

Hoe werkt de kracht van intentie?  

Neurowetenschappers ontdekten dat de hersenen geen onderscheid maken tussen de gedachte (intentie) en de actie. Vanuit intentie bleken de impulsen aan de spieren gelijk te zijn aan de impulsen tijdens de fysieke activiteit. De gedachte produceerde dezelfde mentale instructies als de fysieke actie zelf. Iedere beweging die je denkt geeft via het centraal zenuwstelsel een impuls aan je spieren. Dit voelt je paard en hij reageert daarop door bijvoorbeeld aan te springen in galop. Hoe cool is dat!

5 tips die jou een betere ruiter maken voor je paard. 

  1. Kijk naar je paard en zie hem/haar als iets heel bijzonders. Verbind je met je paard als je bij hem bent door hem echt te zien in zijn schoonheid, als je grondwerk doet of gaat rijden. De intentie van de woorden “Ik zie jou en je doet het fantastisch” helpt je om subtieler te gaan paardrijden. 
  2. Wees in het NU. Dat is een bewuste keuze die je kunt maken. 
  3. Doe in gedachten (visualiseer) alsof je samen met je paard in stap gaat Je zit- en beenhulpen worden veel lichter en subtieler als je deze samen met de kracht van intentie gebruikt. (Let op dat je niet de gedachte hebt dat het niet werkt!).
  4. Geef in gedachten (visualiseer) jezelf en je paard dezelfde kleur bijv. rood voor actie, groen voor rust of geel voor blijheid en ontdek wat het effect hiervan is op jezelf en je paard. 
  5. Zorg dat je intentie helder is, dat betekent dat je weet welke actie je wenst van jezelf en je paard. Dit kun je mentaal oefenen zelfs zonder dat je te paard zit, ja zelfs thuis. Dit is net zo effectief als fysieke training. Maak van de kleinste details een voorstelling alsof het nu gebeurt. Voel de beweging van je paard, ruik je paard zie je paard. Gebruik dit ook te paard zodra je gaat rijden. 

Maak eens gebruik van de kracht van intentie tijdens je eerstvolgende training of buitenrit Je gaat op een subtielere manier communiceren met je paard. Je doet met je eigen lichaam wat je van je paard vraagt. Dit is synchroniciteit en heel bijzonder om te ontdekken en ervaren.  

“Als je je doel loslaat ontstaat de wijsheid”

Neem deze quote steeds in gedachten als je gaat rijden. 

Op 3, 10 en 17 maart 2022 van 20.00  – 21.00 uur geef ik een serie online trainingen Alexander Techniek. De kracht van intentie is een belangrijk onderdeel van de Alexander techniek. Inschrijven is mogelijk door een email te sturen aan [email protected]. Kosten voor de serie zijn € 60,–