Zeven opmerkingen die ik in het verleden over Centered Riding heb gehoord die niet waar zijn.

 1. Centered Riding is alleen voor recreatie ruiters; 
 2. Centered Riding is met je ogen dicht op je paard zitten;
 3. Centered Riding maakt een slappe ruiter van je;
 4. Centered Riding is voor beginners;
 5. Centered Riding ruiters rijden altijd met korte stijgbeugels;
 6. Centered Riding en sport gaat niet samen;
 7. Centered Riding is zweverig.  

Niets is minder waar.  Tijdens mijn 30 jaar ervaring met Centered Riding heb ik wereldwijd  100den ruiters en instructeurs opgeleid in Centered Riding. En allemaal laten ze verbetering zien in de ruiter en hun zelfbewustzijn in het algemeen en tijdens het paardrijden en/of lesgeven.  

 1. Iedere Centered Riding instructeur heeft een eigen achtergrond in diverse aspecten van het paardrijden.  Dat kan zijn sportgerelateerd, recreatief, klassieke dressuur, coaching.  Zoek jij een Centered Riding instructeur kijk ook wat de kennis en ervaring van de betreffende instructeur is. Zo vind je een passende instructeur waar jij als ruiter beter van wordt. 
 2. Gelukkig is dat een fabeltje. Soms kan het waardevol zijn om even je ogen te sluiten waardoor voelen aangesproken wordt. De ogen zijn zeer waardevol als de ruiter met een brede blik leert kijken. Het zorgt voor een diepere ademhaling waardoor je torso ondersteunt wordt, je balans en je gevoel voor je paard verbeteren. 
 3. Als ruiter dien je te rijden vanuit eutonie, een basis spierspanning. Je zit nooit relaxed te paard dan zou je namelijk een zware ruiter zijn ongeacht je gewicht. De ruiterzit begint bij het balanspunt van de voet, voet onder het bekken, wervelkolom als een fontein die krachtig stroomt en daardoor het hoofd in balans houdt bovenop de top van je wervelkolom. Hierdoor verbetert je coördinatie als ruiter en kun je veren in je gewrichten hetgeen helpt om de beweging van je paard te volgen. 
 4. Sally Swift gaf ruiters les op ieder niveau. Centered riding is onafhankelijk van discipline en niveau van de ruiter. Lichaamsbewustzijn is zeker in deze tijd niet vanzelfsprekend. 
 5. Indien een ruiter een slechte balans heeft, wiebelbenen en zich vasthoudt met bovenbenen en knieën waardoor het heupgewricht niet vrij kan bewegen dan helpt het enorm om de stijgbeugels een of meer gaatjes korter te maken. De balans van de ruiter verbetert en de vering in de benen kan plaatsvinden. Ook is het makkelijker om met een “neutraal” bekken te zitten waarbij verlenging van de wervelkolom kan plaatsvinden. Na verloop van tijd als de ruiter een betere ruiter zit heeft ontwikkeld kunnen de stijgbeugels langer gezet worden zonder de vrijheid in de gewrichten te verliezen.  
 6. Sally begeleidde Robin Brueckman naar olympisch goud bij de paralympische freestyle dressuur. Robin reed haar paard David zonder hoofdstel op olympisch niveau. Ik geef al jaren (sport)ruiters van ieder niveau en iedere discipline les. Ook zij verbeteren door lichaamsbewustzijn en het toepassen van de Centered Riding basisprincipes breed blikveld, efficiënte ademhaling, gebalanceerde wervelkolom en centreren ofwel een dynamisch balanspunt in je bekken visualiseren. Een alternatief voor Centreren is bij jezelf blijven. De ruiter vormt het paard. Je kan dan rijden vanuit comparable parts ofwel vergelijkende delen. 
 7. Zweverig. Verre van dat. Centered Riding is contact met jezelf maken. Worden wie je werkelijk bent. Bewust worden van wat je gewoontes zijn en meer effectieve gewoontes leren tijdens het paardrijden (en ook in het dagelijkse leven). Body/Mind verbinding. Je bent wat je denkt en dat uit zich in hoe je beweegt en met jezelf en de ander omgaat. Indien je bewuster bent van hoe je doet wat je doet kan zowel je lichaam als je geest nieuwe gewoontes leren. Dat is de basis van de Alexander Techniek. Vanuit deze techniek en kennis van de anatomie is Centered riding ontstaan. Samen met de lichtheid en qi van Martial arts. 

Wacht niet te lang en zoek een Centered Riding instructeur bij jou in de buurt. Er zijn vele gekwalificeerde instructeurs actief in Nederland. Zij volgen minimaal om de 2 jaar een bijscholing om beter te worden als ruiter en instructeur.  Vraag wat de achtergrond is van degene waar je les van wenst.  En ik wens je succes samen met je paard. Centered riding is verslavend omdat het je leven kan veranderen in een positieve wijze.   

Natuurlijk ben je ook welkom tijdens een van de open clinic’s die ik in 2022 geef te Oosteind, Brabant.  Kijk op www.alona.nl agenda voor de data.