Deze gewoontes kom ik bij vrijwel iedere training tegen. Ze zijn ineffectief omdat ze je paard hinderen in zijn beweging hetgeen zijn balans niet ten goede komt. Zodra de ruiter meer lichaamsbewustzijn heeft ontwikkeld verandert de gewoonte en gaat het paard fijner bewegen. Lees deze blog en ik ben heel benieuwd welke gewoonte(s) jij herkent. In toekomstige blogs ga ik verder in op hoe je jou gewoonte kunt afleren en een nieuwe gewoonte kunt aanleren.
De 7 ineffectieve gewoontes
- De taille als gewricht gebruiken door de schouders naar achteren te brengen.
Dit zorgt ervoor dat je diafragma niet juist functioneert en dat beperkt je ademhaling.
Daarnaast beweeg je tegen de voorwaartse beweging van je paard. - De schouderbladen naar elkaar toe te trekken om een rechte rug te maken.
Dit geef spanning in de schouders en de nek en vermindert je coördinatie.
Coördinatie is een belangrijk deel van het paardrijden. - Hakken uitdrukken om balans te bewaren.
De enkels, knieën en heupgewrichten behoren een opwaartse vering te hebben. Dat is niet mogelijk als je je hakken uitdrukt. Het beïnvloedt de beweging van je paard negatief. - Binnen bovenbenen en knie aanspannen tegen het zadel.
Dit zorgt voor een beperking van de schouderbeweging van je paard. Je hulpen worden minder effectief. Je hamstrings zijn je ‘aandrijfhulp’ waardoor je binnenbeen een zachte verbinding met het zadel en paardenlijf heeft. - Zitten met een holle rug en borstbeen gelift.
Dit brengt je hoofd naar voren en geeft spanning in nek en rug. Je zit op de voorkant van je zitbotjes en je kunt je paard niet actief ondersteunen in zijn voorwaartse beweging. - Naar de oren van je paard kijken waardoor je hoofd naar voren gaat.
De verbinding van je hoofd en nek naar rug zorgt voor je coördinatie van je gehele lichaam.
Paardrijden bestaat voor 97% uit coördinatie en 3% spierkracht! - Stoelzit.
Je zit te veel op je billen en daardoor gaan je benen naar voren en kom je in stoelzit te zitten. Dat heeft als gevolg dat je niet kunt meebewegen met de voorwaartse beweging van je paard. Je lichaamstaal geeft het signaal dat je paard langzamer moet bewegen. Ook brengt het je hoofd voorwaarts en uit balans hetgeen je coördinatie beïnvloedt.
Leer luisteren naar je paard. Je paard geeft altijd de juiste feedback
Ervaar wat Centered Riding is en hoe het ook jou naar meer harmonie met je paard kan brengen.
20 april 2023 is de geboortedag van Sally Swift. Het is dan 110 jaar geleden dat Sally Swift is geboren. Ze is op 96 jarige leeftijd overleden. Tot haar 94e gaf ze nog actief les dankzij het gebruik van Centered Riding technieken in haar dagelijkse leven. Sally Swift is degene die Centered Riding heeft ontwikkeld vanuit de Alexander techniek (bewust bewegen), haar kennis van anatomie van ruiter en paard combineerde met Tai Chi.
Op haar 65e schreef Sally het boek Centered Riding 1. Het is een van de meest verkochte paarden boeken wereldwijd en vertaald in 15 talen. Van Centered Riding deel 2 Further exploration zijn meer dan 100.00 boeken verkocht. Sally ontving een aantal belangrijke prijzen voor haar werk. Sally had een droom. Ze vertelde me dat haar wens was dat iedere ruiter in de toekomst Centered Riding toepast tijdens het werk met paarden.
Mijn 30 jarige ervaring met Centered Riding heeft me de waarde ervan geleerd voor iedere ruiter/instructeur. Heb jij een groepje enthousiaste ruiters die Centered Riding willen ervaren. Neem contact op via [email protected] voor de mogelijkheden.
Kijk op www.alona.nl/agenda voor data van de open clinic Centered Riding en inschrijving.