Ontwikkel een dynamische gebalanceerde ruiterzit

Als je een dynamische gebalanceerde ruiterzit hebt dan heb je een betere coördinatie, een verfijnder teugelcontact, een vrijere effectieve ademhaling, kun je vrijer bewegen samen met je paard en ervaar je een dynamische gebalanceerde zit. Hoe doe je dat dan?  In dit blog geef ik je tips.

Herken je een van de volgende gewoontes in je rijden?

  • Je hebt spanning in je schouders en spierpijn na het rijden.
  • Je balans voelt niet optimaal.
  • Je zit scheef en knikt in bij je taille.
  • Je hebt te veel spanning in je bovenrug.
  • Je houdt je adem in en ademt hoog in je borst.

Dan heb je geen dynamische gebalanceerde ruiterzit. Volg de tips op die ik geef en voel dat je zit verandert.

Balans is zitten op je botten.  Als je botten goed “gestapeld” zijn is de basis van je balans al goed. De spieren hebben een ondersteunende functie en helpen de botten om deze balans te behouden. Hiervoor heb je geen grote spierkracht nodig. Paardrijden is 97% coördinatie en 3% spierkracht. Als je pijn ervaart tijdens het rijden dan gebruik je teveel spierkracht.

De basis zit van de ruiter is oor: schouder, heup en hiel op een lijn. Als die niet op een lijn zijn, dan ben je sowieso al uit balans. Door de volgende tips op te volgen breng je ze op een lijn, ontdek je opwaartse vering en daardoor kun je vanuit een dynamische ruiterzit meebewegen met je paard.

Oefen voordat je te paard gaat op een fysiobal het volgende:

  • Zitten doe je op je zitbotjes. Deze zijn onderdeel van je bekken. (zie foto a).

    Zit op een fysiobal en breng je bekken naar voren. Je zit dan op de voorzijde van je zitbotjes. (zie foto b) Ga veren op de bal en ontdek of de bal meer omhoog of meer omlaag beweegt.

    Ga nu op je billen zitten ofwel op de achterzijde van je zitbotjes. (zie foto c) Ga weer veren en ontdek de richting van de bal.  Beweegt deze meer omhoog of meer omlaag?
alona bekken zitbotjes ruiter fotoa 1
Foto a
zitbotje bekken voorover bwerkt
Foto b
zitbotje bekken achterover jpgbewerrkt
Foto c

Tussen het naar voren en naar achteren zitten is een gulden middenweg. Om die te vinden rol vanaf je zitbotjes langzaam van achteren naar voren en weer terug. Als een tuimelaartje. Maak deze beweging steeds kleiner tot je in het midden uitkomt. Ga weer veren en voel de  opwaartse vering. Dat is je dynamische gebalanceerde ruiterzit. (zie foto d). Voel je de opwaartse vering niet, volg dan ook nog de volgende tips.

2023 zitbotje bekken neutraalbewerkt
foto d
bewerkt2023 skelet neutraal achter en voorimg 1695
  • Je wervelkolom heeft een dubbele Svorm. Vanaf je heiligbeen (sacrum) naar je onderrug, je bovenrug en je nek tot de eerste halswervel waar je hoofd op je wervelkolom rust.  Visualiseer dat je hoofd aan een touwtje hangt en groei langzaam omhoog vanaf je heiligbeen. Je kan ook visualiseren dat je wervelkolom een krachtige fontein is dit omhoog spuit en je hoofd draagt (zie foto fontein).Door het visualiseren van een lange wervelkolom wordt je hoofd gedragen en rust het op de eerste halswervel.
  • Heb je spanning tussen je schouderbladen Leg dan een hand op je borstbeen en je sacrum en laat beiden iets richting de bal zakken. Dit helpt om je wervelkolom te laten “groeien”. (zie foto e)
  • Ga nog eens veren op de bal en ontdek de opwaartse beweging.  Kijk rond in de ruimte waar je je bevind en adem uit als je gaat veren. Natuurlijk kun je ook veren en tegelijkertijd je adem inhouden. Ontdekt wat dat voor effect heeft. 
  • Sta op van de bal en loop rond terwijl je je bewust bent van de ruimte die zich boven, onder, achter, voor en aan de zijkanten bevindt waarbij je ogen de omgeving waarnemen met een open breed gezichtsveld.
2023 water draagt hoofd voor lange wervelkolom
Fontein foto
2023 holle rug handenbwertk
Foto e

Oefen vervolgens te paard:

  • Zit op je zitbotjes en ga terug naar je lange wervelkolom. Beweeg vanaf je zitbotjes naar voren en naar achteren als een tuimelaartje. Maak deze beweging steeds kleiner tot je in het midden stilzit. 
  • Je voeten rusten met de bal van je voet in de stijgbeugel (foto f ). Dit is het balanspunt van je voet.  Het rusten op je beugel met de bal van je voet helpt om vering in je enkel te behouden. De hak uitdrukken zet de enkel vast en zorgt voor wiebelbenen. Die wil je niet als ruiter.
  • Je knie en bovenbeen liggen achter de wrong van je zadel. Als je paard zijn achterbeen/voorbeen optilt glijdt je been iets naar beneden omdat het heupgewricht zich opent. (de hoek tussen bekken en bovenbeen wordt groter) Knijpen met je knieën blokkeert deze beweging, haalt de vering uit je gewrichten, zorgt daardoor voor wiebelbenen en beperkt je paard in zijn beweging.
2022 halve ophouding neutraal bekken ruiter img 1048
Foto f

Je paard zal blij worden als je met je nieuwe dynamische gebalanceerde ruiterzit gaat rijden. Merk dat je paard vrijer kan bewegen. 

Als je deze stappen bewust uitvoert, zal je paard fijner gaan bewegen. “Als je je doel loslaat ontstaat de wijsheid” Neem deze quote steeds in gedachten als je gaat rijden.

Op donderdag 20 april –Sally Swift haar geboortedag- geef ik een demo Centered Riding te Oosteind. Tijd 13.00-16.00 uur. Inschrijven via www.alona.nl/agenda.

Op zaterdag 6 en zondag 7 Mei organiseer ik een Open Clinic Centered Riding © te Oosteind.

Voor nadere informatie en inschrijven mail [email protected] of schrijf je direct in via de agenda

Posted in