Tijdens de trainingen die ik geef, hoor ik vaak: “Hoe leer ik makkelijk doorzitten? Mijn onderbenen klapperen altijd. Mijn huidige instructeur heeft mijn stijgbeugels weleens aan de singel vastgebonden. Dat werkte ook niet echt. Mijn paard gooit zo hoog op dat ik altijd stuiter en dan verlies ik ook nog één of beide stijgbeugel. Het frustreert me dat het niet lukt”.
Ik heb ooit tijdens een training in de USA een ruiter ontmoet die speciale stijgbeugels had laten maken en laarzen met magneten die vast-klikten op de stijgbeugels. Op deze manier kon hij in ieder geval zijn stijgbeugels niet meer verliezen. Heel bijzonder. Gelukkig kon ik hem wel leren doorzitten op een goede manier.
Voordat je onderstaande tips gaat toepassen, is het belangrijk dat je weet en/of opfrist hoe de beenzetting van je paard is in draf.
De beweging van de benen van je paard in draf
De beweging is een tweetakt waarbij het paard rechtsachter/linksvoor afzet en vervolgens linksachter/rechtsvoor. Steeds een diagonaal benenpaar afgewisseld met een zweefmoment. Dit betekent dat de ruiter in zijn bekken onafhankelijk dient te bewegen om de beweging van je paard te kunnen volgen. De heupgewrichten en het SI gewricht (verbinding bekken met wervelkolom) spelen daar een belangrijke rol in.
Wees je bewust dat je paard een rustige actieve draf heeft. Indien je paard over zijn tempo draaft, wordt zijn rug strak/stijf. Dat is een natuurlijke reactie als gevolg van de ontstane stuwkracht van het achterbeen. Er is dan meer gewicht op de voorhand en geen balans over vier benen.
Doorzitten te paard is eenvoudig als je de volgende stappen volgt.
Tips om beter te kunnen doorzitten
- In stap. Zorg dat de lijn van je skelet klopt: – oren – schouders – bekken – voeten onder elkaar. (zie foto). Dit is je neutrale effectieve zit.
- Plaats je voet met het balanspunt (bal van je voet) op de stijgbeugels. Dit helpt bij je balans en vering. (zie foto).
- Sluit je ogen -indien veilig- en neem waar wat er gebeurt in je zit en in je benen als je paard zijn rechterachterbeen optilt en naar voren brengt. Doe dit ook bij het linkerachterbeen. Merk dat afwisselend je rechter- of linkerknie zakt en je heupgewricht opent. (Dit betekent dat de hoek tussen je bovenbeen en bekken groter wordt.)
- Draaf aan in een rustig actief tempo. Je hebt vering nodig in je gewrichten om de beweging van je paard goed te kunnen volgen. Dit oefen je als volgt: In draf wissel je om de drie passen van lichtrijden naar verlichte zit.
- Om de vering goed uit te voeren is het belangrijk dat je voeten in lijn met je bekken zijn. Zorg dat je stijgbeugel onder de bal van je voet rust voor balans en vering.
- Druk je hakken niet uit. Dan blokkeer je je vering en gaan je benen naar voren.
- Zodra je de vering hebt ontdekt, ga je afwisselend drie passen lichtrijden, drie passen verlichte zit en drie passen doorzitten. Hiermee behoud je de vering in je gewrichten.
- Visualiseer tijdens het doorzitten, steeds wanneer je paard het achterbeen optilt en naar voren brengt, dat je pijlen schiet over de oren van je paard. Dit helpt je heupgewricht te openen.
- Maak een goede overgang van verlichte zit naar doorzitten door je staartbeen naar beneden te bewegen en je knieën iets te laten zakken.
Doorzitten oefenen
Als je deze stappen bewust uitvoert en je jezelf de tijd gunt om te oefenen zal je paard fijner gaan bewegen. Bedenk dat verandering van je gewoonte in het doorzitten tijd en geduld vraagt.
Werk aan het proces in het nu en bewaar het doel van perfect doorzitten voor later.
“Als je je doel loslaat ontstaat de wijsheid” Neem deze quote steeds in gedachten als je gaat rijden. Hierdoor kan je spanning afvloeien.
Ben je nieuwsgierig hoe jij je zit te paard kunt verbeteren? Lees dan ook mijn vorige blog over de beste zit van de ruiter.
Op zaterdag 14 en zondag 15 Mei organiseer ik een Open Clinic Centered Riding © Bij Natural Horsemo in Oosteind (nabij Breda). Voor nadere informatie en inschrijven mail [email protected] of kijk in de agenda.