Blogserie Centered Riding, blog 2: Zachte ogen

Centered Riding - Zachte ogen - soft eyes

In mijn vorige blog, Centered Riding, waardevol voor élke ruiter!, heb ik uitgelegd waar CR op gebaseerd is en wie de oprichtster van CR is.

In deze introductie tot Centered Riding gaf ik al aan dat er binnen CR een aantal basis principes (Basics) opgesteld zijn die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk:

In deze blog ga ik dieper in op zachte ogen, het eerste principe van de Basics. 

Wat wordt bedoeld met “zachte ogen”? 

Het rijden met zachte ogen (soft eyes) is samen met de andere Basics enorm belangrijk om in te zetten tijdens het rijden. Kort gezegd betekent kijken met zachte ogen: waarnemen met een brede blik, je ziet hetgeen wat vóór je gebeurt én neemt ook je omgeving waar.

Kijken met zachte ogen houdt echter veel meer in dan alleen een manier van kijken. Door dit principe in te zetten wordt je je niet alleen bewust van wat er om je heen gebeurt, maar ook wat er ín jezelf en onder je (jouw paard) gebeurt.

Het kijken met zachte ogen heeft als gevolg dat je je bewustzijn verhoogt, zowel in zicht, als qua voelen en horen! Je wordt je bewust van het geheel, namelijk: jezelf, je paard (zowel voor- als achterkant) en alles om jullie heen (zoals mensen, objecten, andere paarden, juryhokjes, bomen, verkeer, etc.)

Experimenteren met zachte ogen 

Wil je experimenteren met het gebruiken van zachte ogen? Probeer onderstaande stappen eens uit. Tip: oefen dit eerst zonder paard en daarna op je paard.

Stappenplan naast het paard:

 1. Ga rustig zitten op een stoel;
 2. Wanneer je ontspannen zit, kies je een object voor je;
 3. Focus intens op dit object;
 4. Concentreer je hierbij op het gehele object: de vorm, kleur, het materiaal etc.;
 5. Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, spierspanning en gevoel;

Dit noemen we kijken met harde ogen.

 1. Kijk opnieuw naar ditzelfde object zonder dat je je ogen dichtknijpt en wazig kijkt;
 2. Ontspan je ogen;
 3. Sta toe dat je ogen een zo groot mogelijk oppervlak waarnemen, zowel boven als onder, als rechts en als links van dit object;
 4. Zorg ervoor dat je gemakkelijk blijft zitten en houdt je ogen wijd open;
 5. Wees bewust van het gevoel dat je waarneemt wanneer je alles in jouw blikveld voorbij laat komen terwijl je naar dat ene object blijft kijken;

Dit noemen we kijken met zachte ogen.

 • Oefen verder met kijken met zachte ogen door dit af te wisselen met het kijken met harde ogen;
 • Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, spierspanning en gevoel.

Oefenen op je paard: 

 1. Wanneer je dit experiment oefent op je paard, staar dan eens met harde ogen naar zijn oren;
 2. Wissel dit af met het kijken met zachte ogen over je paard zijn oren heen;
 3. Sta toe dat je ogen een zo groot mogelijk oppervlak waarnemen en neem alles waar wat in je blikveld komt;
 4. Wordt je bewust van je zit in het zadel en de beweging van je paard zonder dit brede blikveld te verliezen;
 5. Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, balans, spierspanning en gevoel;

Wat levert het kijken met zachte ogen op?

Na het uitvoeren van dit experiment ervaar je dat het gevoel voor jezelf en je paard verbeterd is, je bent je meer bewust van jezelf en je paard!

Daarnaast:

 • Zal je ervaren dat het gebruik van zachte ogen meer omvat dan alleen kijken. Het maakt je duidelijk bewust van wat er om je heen, onder je en binnen in jezelf gebeurt;
 • Wordt het eenvoudiger om te voelen wat de rug van je paard doet met je zit en hoe je wordt bewogen door je paard. Zo wordt je je bewust hoe en wanneer je deze beweging kan beïnvloeden;
 • Brengt het kijken met zachte ogen je ademhaling omlaag, geeft het ontspanning in spieren en door het verminderen van spierspanning verbetert daardoor ook je balans.

Voor wie is zachte ogen geschikt?

Bovengenoemd principe en experiment is voor élke ruiter heel zinvol om in praktijk te brengen, zowel voor manegeruiters, als recreatieve ruiters als wedstrijdruiters. De principes van Centered Riding zijn toepasbaar binnen alle disciplines.

Het vervolg…

Oefen de komende week bovengenoemd experiment en laat me via het bericht over deze blog op mijn Facebook pagina weten wat het experiment jou gebracht heeft. Welke bewustwording was nieuw voor je? Vond je het makkelijker om te ontspannen en met meer focus te rijden?

Wil je meer leren over Centered Riding en de basics? Houdt dan mijn website of Facebook pagina in de gaten, want binnenkort plaats ik een blog over Blokken bouwen.

Wil je meer leren over Centered Riding in de praktijk? Geef je dan op voor één van de Open Clinics die Alona aanbiedt. Heb je reeds een Open Clinic gevolgd en wil je leren hoe CR toe te passen tijdens het lesgeven? Dan is de Instructeurstraining CR wellicht interessant. Wil je me iets vragen over CR en/of de opleidingen/trainingen/diensten die ik aanbied? Neem dan contact op via [email protected]

Posted in