Blogserie Centered Riding, blog 3: Blokken bouwen

centered riding, basics, blokken bouwen, alona voor paard en mens

In mijn eerdere blog, Centered Riding, waardevol voor élke ruiter!, heb ik verteld over het ontstaan van Centered Riding (CR). Hier gaf ik aan dat er binnen CR een aantal basis principes (Basics) opgesteld zijn die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk:

In deze blog ga ik dieper in op de basic “blokken bouwen”, het tweede principe van de Basics.

Wat wordt bedoeld met “blokken bouwen”?

Blokken bouwen is een andere manier om het creëren van balans te omschrijven. Wanneer de verschillende lichaamsdelen van een ruiter correct gebalanceerd zijn, de één boven de ander, dan reduceer je de hoeveelheid spierspanning die je nodig hebt om rechtop te zitten. Blokken bouwen werkt nauw samen met de andere basics van Centered Riding, zoals alle basics elkaar beïnvloeden.

Een voorbeeld:

Stel je eens voor dat een kind met houten blokken aan het spelen is en deze op elkaar stapelt. Je helpt het kind door te zeggen dat ze zorgvuldig op elkaar geplaatst dienen te worden, de één in balans met de ander. Als dat niet gebeurt wordt de toren instabiel en valt om. Ook tijdens het rijden is het belangrijk dat jouw “blokken” correct gebalanceerd zijn!

Wat zijn nu de blokken die je tijdens het rijden nodig hebt?

Er zijn 5 belangrijke blokken.

 1. De bodem en het grootste blok zijn je benen en voeten;
 2. Hierna volgt je bekken;
 3. Dan de ribbenkast;
 4. Gevolgd door je schouders;
 5. En als laatste je nek en hoofd.

centered riding, basics, blokken bouwen, alona voor paard en mens

De ideale lijn

Vanaf de zijkant bekeken loopt de ideale lijn van je oor over de top van je schouder, heupgewricht en enkel.

Bedenk wel dat deze lijn getrokken wordt op een stilstaand paard! Tijdens de draf is je bovenlijf namelijk altijd vanaf je heupgewricht iets naar voren gericht zodat je kunt meegaan in de beweging van je paard. Doe je dit niet omdat je geleerd hebt “rechtop” te zitten, dan ben je constant achter de beweging en beperk je het rug gebruik van je paard waardoor je ook zijn hoofdhouding beïnvloed.

Je centrum, ofwel je middelpunt dat zich bevindt onder je navel voor je ruggenwervel, bevind zich altijd boven je voeten wanneer je staat. In iedere correcte ruiterpositie is je centrum ook boven je voeten. Dit zorgt voor een optimale balans van de ruiter.

Wat belangrijk is dat je blokken beginnen bij de voeten. Het balanspunt, dat voor vering van de enkel, knie en heupgewricht zorgt, bevindt zich ter hoogte van de bal van je voet. Dit is de plaats waar je voet in de stijgbeugel rust.

Welke invloed heeft het zadel op de ideale lijn?

Het zadel speelt een grote rol bij het in balans te kunnen rijden voor jou als ruiter. Indien een zadel te wijd of te smal is voor je paard, ligt het zadel voorover of achterover gekanteld, iets wat de balans van de ruiter niet ten goede komt.

Daarnaast is de plaats van de stijgbeugelophanging van groot belang. Zorgt de stijgbeugel dat je op een juiste manier je blokken kunt bouwen of worden je blokken uit balans gebracht waardoor je in stoelzit komt te zitten? Soms kan het helpen om je stijgbeugels iets korter te maken waardoor je je knie moet buigen. Dit zorgt er voor dat je voet onder je heup komt te liggen, ofwel je centrum boven je voeten! Zo zijn je blokken weer correct en verbeterd je balans.

Het voordeel van juist gebruik van blokken bouwen

Het profijt van juist gebruik van je blokken zorgt voor een constante balans samen met je paard zijn beweging en vloeiende comfortabele beweging van je paard.

Stel, een paard loopt met zijn hoofd omhoog, zijn rug weggedrukt en probeert sneller te lopen, zodat hij de klappen in zijn rug kwijt raakt. Dit paard zal gaan relaxen, zijn stappen verlengen, hij laat zijn hoofd dalen en zijn rug omhoogkomen, wanneer de ruiter op een juiste manier zijn blokken bouwt.

Of bijvoorbeeld het flegmatieke paard, deze zal meer vrij voorwaarts bewegen, met grotere stappen en meer alert zijn. Samen met je paard zal je meer in harmonie kunnen rijden als je blokken juist gestapeld zijn. Je rijdt dan met je paard in plaats van op je paard!

Oefenen met blokken bouwen (te paard):

 • Blijf tijdens het lichtrijden in draf één pas extra Tijdens het staan dienen je knieën zacht tegen het zadel te liggen waardoor ze iets kunnen zakken of veren richting de grond, dus niet te knijpen.
 • Alvorens je één pas extra gaat staan adem je uit wat kan helpen om je balans te verbeteren samen met zachte ogen.
 • Ervaar hoe je balans is tijdens deze éne pas.
 • Heb je je teugels nodig om je balans te houden? Dan houdt je mogelijk je bovenlijf te rechtop. Breng je aandacht naar je wervelkolom en stapel al je wervels op elkaar. Laat je borstbeen iets zakken en denk je rug en schouders breed. Ga dan eens met je hoofd, nek, schouders, ribben iets naar voren en omhoog terwijl je je wervelkolom lang houdt en je hoofd in balans. Realiseer je dat je wervelkolom eindigt tussen je oren. Dit helpt je  mee te gaan in de beweging van je paard.
 • Merk het verschil aan je paard, hoe is zijn hoofdhouding, zijn beweging?

Vind je deze oefening te paard te moeilijk? Begin dan eens gewoon met een stoel:

 • Zit op een stoel, sta op terwijl je al je gewicht op je voeten zet;
 • Vervolgens sta je op met je aandacht naar je hoofd, nek en rug. Deze laat je als eerste naar voren en omhoog gaan, terwijl je nek lang blijft, de rest van je lijf volgt.
 • Hoe voelt dit? Zwaarder, lichter, makkelijker?
 • Ga vervolgens eens zitten en sta kaarsrecht op.
 • Hoe makkelijk is dit? Voel je het verschil?
 • Sta nogmaals op zoals je het uit gewoonte doet en wees je bewust van de richting van je bovenlijf. Is dit kaarsrecht?

Neem dit gevoel mee op je paard tijdens de draf. En vergeet natuurlijk niet de andere basics zoals zachte ogen!

Het vervolg…

Ik vind het leuk om te horen of je bovenstaande tips geoefend hebt en wat je daar van geleerd hebt! Laat het me weten via mijn bericht over deze post op mijn Facebookpagina.

Wil je meer leren over Centered Riding en de basics? Houdt dan mijn website of Facebook pagina in de gaten, want binnenkort plaats ik een blog over Effectieve ademhaling.

Wil je meer leren over Centered Riding in de praktijk? Geef je dan op voor één van de Open Clinics die Alona aanbiedt. Heb je reeds een Open Clinic gevolgd en wil je leren hoe CR toe te passen tijdens het lesgeven? Dan is de Instructeurstraining CR wellicht interessant. Wil je me iets vragen over CR en/of de opleidingen/trainingen/diensten die ik aanbied? Neem dan contact op via [email protected]

Posted in