Blogserie Centered Riding, blog 6: Clear Intent

centered-riding-clear-intent

Lees je deze blog als eerste in de serie? Klik dan eens terug naar mijn eerdere blogs, voer de oefeningen uit en laat mij weten wat dit voor inzichten heeft opgeleverd. Ik help je graag naar een dynamische balans voor paard en ruiter!

Deze blog gaat over het clear intent, een van de funderingen van Centered Riding. Zoals eerder uitgelegd zijn binnen Centered Riding (CR) een aantal basis principes (Basics) opgesteld die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk:

Clear intent, oftewel heldere intentie, is een exact, positief beeld dat duidelijk maakt wat je van plan bent. Het kan moeilijk zijn om hier helder in te zijn, maar als we vanuit ons denken de richting aan laten geven (ofwel een plan hebben) en ons centrum de coördinerende taak laten uitvoeren, dan zal het resultaat verbazingwekkend zijn

Om goed uit te leggen wat het rijden met clear intent inhoudt, nemen we eerst een stap terug naar het vorige blog waar ik uitlegde hoe je jouw Centrum vindt. In dit gebied bevindt zich een groot zenuwcentrum die het hele lichaam controleert. Wanneer je een activiteit uitvoert controleren je hersenen je intentie en geven de richting aan, echter het detail hoe iets te doen (de coördinatie die nodig is om je intentie uit te voeren) komt van je centrum. Als de gewenste beweging efficiënt uitgevoerd dient te worden dan dien je je centrum toe te staan de coördinatie te doen van de heldere intentie, oftewel clear intent.

Oefening “Unbendable Arm”

De volgende oefening helpt je om heldere intentie te ervaren en is een oefening uit het Aikido die je ook in het boek Centered Riding 2 terug vindt.Let op! Voor het uitvoeren van deze oefening heb je een partner nodig:

  1. Ga met je arm gestrekt voor je uit staan en je duim omhoog;
  2. Maak een vuist en houdt je arm recht.  Je partner staat naast je gestrekte arm met een hand onder je pols en de ander op de top van je elleboog;
  3. Je partner gaat moeite doen om je arm te buigen, eerst zacht en dan met opbouwende kracht.  Het is niet belangrijk of je partner je arm echt kan buigen. Besteedt aandacht aan de soort tegenkracht die je nodig hebt om het buigen te voorkomen.  Je partner zal mogelijk veel kracht ervaren van gespannen weerstand biedende spieren. Dit soort weerstand is de bezorgdheid om je arm NIET te laten buigen door de ander.

Bekijk eens wat er gebeurt als je in plaats van spanning en kracht een heldere intentie, een voornemen, in gedachten houdt waarbij jouw arm niet gebogen kan worden.

  1. Sta kalm en gecentreerd, bewust van de vier basics: zachte ogen, centreren, blokken en ademhaling. Zorg dat je heupgewricht en knie niet op slot staan en kunnen bewegen;
  2. Gebruik je gronding om stevig met je voeten op de grond te staan;
  3. Doe deze oefening met dezelfde arm als de eerste oefening. Schud eerst je arm uit om wat bewustzijn erin te brengen;
  4. Strek je arm nogmaals met de elleboog licht gebogen en de vingers zacht geopend;
  5. Positioneer je hand met de duim bovenaan zodat je partner je elleboog niet kan beschadiging als deze zijn best doet om je arm te buigen.
  6. Deze keer, voordat je partner kracht op je arm zet, maak je de beslissing dat je niet toestaat dat je partner je arm buigt. Maak deze beslissing van je centrum. Het zal nodig zijn om deze beslissing te blijven herhalen om te bevestigen dat je arm onbeweeglijk blijft. Je hoeft niet hard te werken om je arm zo te houden, je gebruikt eenvoudig je heldere intentie die er voor zorgt dat je arm recht blijft;
  7. Je partner start voorzichtig en bouwt zijn kracht op om je arm te buigen. Iedere keer als je dreigt je kracht te verliezen stopt je partner met kracht opbouwen totdat deze nieuwe energie door je arm voelt stromen. Daarna kan de kracht opgebouwd worden tot het maximum. Je zal merken als je je zachte ogen, je ademhaling en/of je centering verliest, je arm zal buigen!

Dezelfde oefening, met een andere focus

Voeg je heldere intentie, je voornemen, toe en verbeeld je dat je arm een brandweerslag is met enorme druk erop waar het water met kracht uit spijt, door de muren van de kamer in de ruimte. Laat je “brandweerslang arm” het water doorstromen in pulsaties van energie. Brandweerslangen met water zijn constant en storten niet in. Als je de verbeelding van het pulserende water dat door de slang stroomt houdt dan zal je partner een buitengewone kracht ervaren.

Geen magie, wel een heldere intentie!

De “unbendable arm” oefening is niet zo wonderbaarlijk als het lijkt. Als je twijfelt, bezorgd of angstig bent, gebruik je extra spierkracht die eerder tegenwerkt dan dat ze je helpen. Met een heldere intentie sta je je lichaam toe om de juiste spieren te gebruiken.  Deze oefening helpt je om de kracht en energie van jouw lichaam te ervaren die vrij komt door de heldere intentie. Je hebt ervaren dat de kracht uit een soort elastische energie komt. De energie die hier de “unbendable arm energie” genoemd wordt kun je ook tijdens het paardrijden toepassen. Ga naar je centrum, gebruik de basics en je gronding en wees je bewust van je intentie tijdens het rijden.

Integreer heldere intentie in jouw dagelijks rijden

Heldere intentie hoort gebruikt te worden in alle aspecten van het rijden. Het is door de heldere intentie en centreren dat je je energie kan beïnvloeden en richten. Wanneer voorbeeld je intentie om je hoofd te ontspannen en je lichaam toe te staan langer te worden en ruimte te creëren produceert jouw lichaam de energie om het te laten gebeuren.

Heldere intentie bewijst zich niettemin als erg effectief in de gevorderde training zoals bij springen en eventing. Heldere intentie is een fundamenteel deel van controle, het geeft je vertrouwen omdat je weet wat je van plan bent en waar het doel is. Het is ook essentieel voor je paard zijn vertrouwen en gehoorzaamheid wat speciaal tot uiting komt tijdens het springen. Als je de heldere intentie weglaat zal je paard verward en stuurloos zijn en kan hij zijn vertrouwen in je verliezen en een nerveus, lastig paard worden.

Er is een oud gezegde “Gooi je hart over het hek en je paard zal het volgen!”. Heldere intentie is een andere manier om dit gezegde uit te drukken en paarden begrijpen deze moeiteloze taal instinctief!

Wil je heldere intentie oefenen in de praktijk zowel naast als op het paard? Geef je op voor één van de trainingen van Alona en ik help je hierbij!

Het vervolg…

Ik vind het leuk om te horen of je bovenstaande tips geoefend hebt en wat je daar van geleerd hebt! Laat het me weten via mijn bericht over deze post op mijn Facebookpagina.

Wil je meer leren over Centered Riding en de basics? Houdt dan mijn website of Facebook pagina in de gaten, want binnenkort plaats ik de laatste blog over Gronden / Aarden.

Wil je meer leren over Centered Riding in de praktijk? Kom naar Equiday waar Alona aanwezig is en 5 minuten lessen geeft in de VIP stand of geef je dan op voor één van de Open Clinics die Alona aanbiedt. Heb je reeds een Open Clinic gevolgd en wil je leren hoe CR toe te passen tijdens het lesgeven? Dan is de Instructeurstraining CR wellicht interessant. Wil je me iets vragen over CR en/of de opleidingen/trainingen/diensten die ik aanbied? Neem dan contact op via [email protected]

Posted in