Tijdens een training rechtrichten van ruiter en paard die ik gaf in Canada ontmoette ik een ruiter die persé haar rechterbeugel 2 gaatjes korter wilde dan haar linker. Op mijn verzoek om te experimenteren met gelijke beugels werd met wat tegenstribbelen meegegaan. Na 3 dagen training ontving ik feedback “ik ben helemaal vergeten dat mijn beugels van gelijke lengte waren en heb er geen last meer van gehad”. De manier van trainen en rechtrichten van ruiter en paard werkte dus.
Kijk eerst eens of jij je in één of meerdere van de volgende punten herkent
- Je zadel glijdt naar rechts en ligt scheef;
- Je rechter stijgbeugel lijkt altijd te lang te zijn;
- Je linker hand neigt naar plat (pianohand) waarbij je rechter hand wel rechtop blijft;
- galop naar rechts is lastiger dan galop naar links;
- Je linker teen steekt vaak wat meer naar buiten dan je rechter;
- Je linker schouder staat iets verder naar achter dan je rechter;
- Je knikt in bij je taille aan de linkerzijde;
- Je rechter onderbeen gaat naar achter tijdens de aandrijfhulp;
- Je rechter knie heeft meer druk tegen het zadel dan je linker;
- het rechter achterbeen van je paard is traag en hij treedt niet goed onder.
Als jij je in een van die punten herkent, is het goed om eens te kijken naar de anatomie van het paard:
De botten zijn een belangrijke structuur van het paardenlijf. “Form follows function” betekent dat als er trekkrachten op spieren zijn de botten zich gaan aanpassen en het paard asymmetrie ontwikkelt. Op lange termijn kan dit ook tot artrose in hals en gewrichten leiden. Als je de botstructuur van het paard van boven af bekijkt dan zijn bij een scheef paard de linkerschouder en linkerheup dichter bij elkaar en de rechterschouder en rechterheup verder van elkaar af. Dit heeft tot gevolg dat de wervels en ribben naar rechts roteren op het gebied waar de ruiter zit. Precies dat is de reden dat jij jezelf in een van bovenstaande punten hebt herkent. Bij sommige paarden is het andersom, vaak hebben die dan een trauma meegemaakt. Dat is mijn ervaring in ieder geval.
De volgende tips helpen je om als ruiter je paard te begeleiden naar een betere balans en rechtgerichtheid zowel verticaal als horizontaal.
- Zorg dat de wervelkolom van je paard van staart tot tussen zijn oren uitgelijnd is. (Dus geen buiging in de halswervels naar links of rechts)
- Maak verbinding vanuit je elleboog, je pols en de teugels naar het bit of de neusriem (bij bitloos) en communiceer op een vriendelijke manier. Wees je bewust dat handen/armen geven en nooit nemen.
- Met je teugels stuur je de schouders van je paard en met een rechte wervelkolom van je paard zorg je dat je paard niet “over de schouder” loopt of “naar binnen valt”;
- Je bovenbenen coördineren de wervelkolom en de balansspieren van het paard. Dit doe je door een licht contact van de binnenzijde van je bovenbenen en niet door kracht. Het is een subtiel begrenzen van de ribbenbeweging van links naar rechts.
- Zorg dat jij als ruiter symmetrisch zit door je wervelkolom lang te visualiseren en een X van linkerheup naar rechterschouder en van rechterheup naar linkerschouder. (zie foto)
- Tijdens draf kun je op de lange zijdes diagonaal lichtrijden; je brengt als je uit het zadel komt eerst je rechterheup en rechterschouder richting linkeroor van je paard en bij de volgende keer als je uit je zadel komt breng je je linkerheup en linkerschouder richting het rechteroor van je paard. Let op! Dit is een subtiele beweging die je helpt je heupgewrichten vrijer te laten bewegen en symmetrie te bevorderen in je lijf.
- Rijd een grote volte rechtsom door tegelijkertijd met je ogen, je neus, je schouder en je buitenheup subtiel te draaien in de richting van volte. Dit terwijl je binnenkuit het binnenachterbeen van je paard ondersteunt. Belangrijk is dat je hoofd/hals van je paard in het midden houdt. Dat doe je met een subtiele release van je binnenhand/teugel waardoor het contact hetzelfde blijft als je buitenhand/teugel.
- Vervolgens rijd je een grote volte linksom ook met hoofd/hals in het midden.
- Wissel dit af met het rijden van rechte lijnen waarbij je de wervelkolom van staart tot tussen zijn oren uitlijnt ofwel recht maakt.
Als je deze stappen bewust uitvoert, zal je paard fijner gaan bewegen. “Als je je doel loslaat ontstaat de wijsheid” Neem deze quote steeds in gedachten als je gaat rijden.
Ben je nieuwsgierig hoe jij je zit te paard kunt verbeteren lees dan ook mijn vorige blog hoe jij een effectieve zit kan leren. Blog: “hoe word jij een betere ruiter” de voet/het been van de ruiter.
“7 tips om een betere ruiter te worden” het hoofd van de ruiter.
“7 tips om je ruiterhand te verbeteren”
“de beste zit op het paard, stap voor stap”
Op zaterdag 1 en zondag 2 Mei organiseer ik een Open Clinic Centered Riding © op het Hippisch Centrum Rucphen te Rucphen. Voor nadere informatie en inschrijven mail [email protected] of kijk in de agenda op www.alona.nl