Lichtrijden zonder spanning of pijnklachten.

Regelmatig ontmoet ik ruiters die pijnklachten ontwikkelen of ervaren tijdens het paardrijden. Rugpijn, schouderpijn, hielpijn. Veelal is dit door ongewenste spanning en onnodig gebruik van spierkracht. Deze klachten uiten zich vooral tijdens het lichtrijden vanuit sta–zit dat vrijwel iedere ruiter heeft geleerd tijdens lichtrijden in draf. In deze blog leer ik jou hoe je met meer harmonie en zonder spanning- of pijnklachten kunt lichtrijden. 

Tijdens een training ontmoette ik een ruiter die veren had tussen haar stijgbeugel en stijgbeugelriem, waardoor ze haar enkel kon ontlasten. Een andere ruiter gaf aan dat zijn paard niet kon draven, dan werd hij onregelmatig. Beide ruiters hadden sta – zit geleerd en hakken uitdrukken. Na deze ene training waren beide paarden en ruiters happy. Geen pijnlijke enkels meer en geen onregelmatig paard. 

Voordat je onderstaande tips gaat toepassen, is het belangrijk dat je weet en/of opfrist hoe de beenzetting van je paard is in draf. 

Beenzetting van je paard in draf. 

De drafbeweging is een tweetakt waarbij het paard rechtsachter/linksvoor afzet en vervolgens linksachter/rechtsvoor. Er wordt dus steeds een diagonaal benenpaar afgewisseld met een zweefmoment. Dit betekent dat jij als ruiter in je bekken onafhankelijk dient te bewegen om de beweging van je paard te kunnen volgen. Je heupgewrichten spelen daar een belangrijke rol in. Bij de ene diagonaal kom je wat uit het zadel en bij de andere diagonaal raak je het zadel. Je gaat nooit zitten dus! 

Zorg ervoor dat je paard een rustige actieve draf heeft. Indien je paard over zijn tempo draaft, wordt zijn rug strak/stijf. Dat is een natuurlijke reactie als gevolg van de ontstane stuwkracht van het achterbeen. Er is dan meer gewicht op de voorhand en geen balans over 4 benen. Dit maakt het voor jou moeilijker om zonder spanning licht te rijden. 

Lichtrijden te paard is eenvoudig als je de volgende stappen volgt: 

  1. In stap. Zorg dat de lijn van je skelet klopt: – oren – schouders – bekken – voeten onder elkaar (zie foto 1). Dit is je neutrale effectieve zit. 
  2. Plaats je voet met het balanspunt (bal van je voet) op de stijgbeugels. Dit helpt bij je balans en vering (zie foto 2). 
  3. Sluit je ogen -indien veilig- en neem waar wat er gebeurt in je zit en in je benen als je paard zijn rechterachterbeen optilt en naar voren brengt. Doe dit ook bij het linkerachterbeen. Merk dat afwisselend je rechter- of linkerknie zakt en je heupgewricht opent. (Dit betekent dat de hoek tussen je bovenbeen en bekken groter wordt.) 
  4. In stap lift je hak afwisselend links en rechts in de beweging van het achterbeen. Neem waar dat ook je knie en heupgewricht bewegen. 
  5. Om de volgende oefening goed uit te voeren is het belangrijk dat je voeten in lijn met je bekken zijn. Zorg dat je stijgbeugel onder de bal van je voet rust voor balans en vering. 
  6. Druk je hakken niet uit. Dan blokkeer je je vering en gaan je benen naar voren. 
  7. Draaf aan in een rustig actief tempo. Ga in de verlichte zit en laat je enkel-, knie- en heupgewricht veren door je paard. 
  8. Zodra je de vering voelt ga je lichtrijden door in plaats van staan je knie een heel klein beetje te laten zakken waarbij je hiel richting de grond gaat. (zie foto 3) Hierbij opent je heupgewricht en kun je dicht bij je zadel blijven. Ook blijft je voet op zijn plaats onder je bekken. 
  9. Wissel af met drie passen lichtrijden en drie passen verlichte zit. Behoud de vering in je gewrichten. 
1e foto lijn oor/heup/hak 2e foto balanspunt voet op beugel 3e foto knie omlaag/hak naar achter/omlaag.

Als je deze stappen bewust uitvoert, zal je paard fijner gaan bewegen en jij spanning- en pijnvrij lichtrijden.

“Als je je doel loslaat ontstaat de wijsheid”

Neem deze quote steeds in gedachten als je gaat rijden. 

Ben je nieuwsgierig hoe jij je zit te paard kunt verbeteren lees dan ook vorige blog hoe jij een effectieve zit kan leren.  Blog: “hoe word jij een betere ruiter” de voet/het been van de ruiter.

“7 tips om een betere ruiter te worden” het hoofd van de ruiter.

“7 tips om je ruiterhand te verbeteren”

“de beste zit op het paard, stap voor stap”

Op zaterdag 1 en zondag 2 Mei organiseer ik een Open Clinic Centered Riding © op het Hippisch Centrum Rucphen te Rucphen. Voor nadere informatie en inschrijven mail [email protected] of kijk in de agenda op www.alona.nl