Blogserie Centered Riding, blog 4: Effectieve ademhaling

Centered riding - blog ademhaling

In mijn eerdere blog, Centered Riding, waardevol voor élke ruiter!, heb ik verteld over het ontstaan van Centered Riding (CR). Hier gaf ik aan dat er binnen CR een aantal basis principes (Basics) opgesteld zijn die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk:

Deze blog gaat over het effectief gebruik van de ademhaling, het derde principe van de Basics.  Effectieve ademhalen is niet alleen essentieel voor de mens, onze ademhaling beïnvloedt ook het paard dat we berijden.

Wat is het belang van een effectieve ademhaling?

Hoe zou het voor jou voelen als je paard zijn adem inhield?  Dit zou aan jou aangeven dat je paard bang is met als gevolg dat je zonder twijfel ook angst zou voelen. Dit is exact hoe je paard zich voelt als jij je adem inhoudt. Indien je de adem inhoudt als je wedstrijd rijdt of iets onbekends tegenkomt zal je paard aangeven “Stop! Ze is bang!  Er moet iets zijn dat eng is!  Echter, als je ademhaalt zonder spanning, op een constante en ritmische wijze, door je hele lijf, zal het je paard vertrouwen geven.

breathing-centered-riding

Hoe adem je effectief?

Om effectief te ademen maak je gebruik van je ribben en diafragma. Het diafragma  is een sterke spier in de vorm van een paddestoel. Het is een van de grootste spieren in het lichaam en bevindt zich onder je ribben. De voorkant is aan de onderkant van je borstbeen. Als je inademt beweegt het diafragma naar beneden en creëert een vacuüm in de longen en laat lucht binnenstromen. De tussenribspieren zorgen dat de ribben kunnen uitzetten in alle richtingen. Als je uitademt, ontspant het diafragma waardoor de lucht naar buiten gedrukt wordt. Dit is de natuurlijke effectieve manier van ademhalen.

Om deze natuurlijke ademhaling te oefenen, verbeeld je dat de lucht die je inademt door een grote, flexibele pijp gaat recht door je centrum (dit bevindt zich onder je navel, vóór je ruggenwervel) naar de bodem van je zit. Verbeelden dat je ademhaalt naar een punt onder je taillelijn  helpt om je diafragma op de juiste manier te laten dalen. Breng je aandacht naar je rug en sta toe dat je ribben uitzetten zonder gebruik van kracht en wees ervan bewust dat je ademhaalt met weinig fysieke kracht in vergelijk met borstademhaling waarbij je de ribben omhoog duwt.

Leg tijdens het ademhalen je hand plat op je buik met je duim op je navel. Als je effectief ademhaalt met gebruik van het diafragma dan voel je de ademhaling onder je hand. Als je op een stoel zit en naar voren leunt kun je de beweging van de ribben in je rug waarnemen met je hand.

Nog een oefening:

Houdt je adem in voor 10 seconden, adem dan normaal.

Voelde je de spanning in je lijf bij het inhouden van je adem? Voelde je de ontspanning als je weer begon met ademhalen? Je paard merkt ook deze spanning als jij je adem inhoudt.

Oefen eens de effectieve ademhaling tijdens het paardrijden waarbij je aandacht naar je rug brengt en de lucht naar de bodem van je zit laat stromen.  Tijdens het stappen verbeeld je de grote flexibele pijp die door je centrum naar je bekken en je bekkenbodem gaat, misschien kun je deze tot aan je voeten laten komen waardoor je door je hele lijf kunt ademhalen.

Belangrijk is dat juiste ademhaling bijdraagt een vermindering van spanning in het lijf. Daarbij komt je zwaartepunt lager te liggen hetgeen je balans zal verbeteren. Bij een effectieve ademhaling zal je minder snel vermoeid zijn en je paard zal rustiger zijn en beter gaan reageren op je hulpen.

Het vervolg…

Ik vind het leuk om te horen of je bovenstaande tips geoefend hebt en wat je daar van geleerd hebt! Laat het me weten via mijn bericht over deze post op mijn Facebookpagina.

Wil je meer leren over Centered Riding en de basics? Houdt dan mijn website of Facebook pagina in de gaten, want binnenkort plaats ik een blog over Centreren.

Wil je meer leren over Centered Riding in de praktijk? Geef je dan op voor één van de Open Clinics die Alona aanbiedt. Heb je reeds een Open Clinic gevolgd en wil je leren hoe CR toe te passen tijdens het lesgeven? Dan is de Instructeurstraining CR wellicht interessant. Wil je me iets vragen over CR en/of de opleidingen/trainingen/diensten die ik aanbied? Neem dan contact op via [email protected]

Posted in

3 gedachten over “Blogserie Centered Riding, blog 4: Effectieve ademhaling”

  1. Pingback: Blogserie Centered Riding, blog 3: Blokken bouwen – Alona

  2. Pingback: Blogserie Centered Riding, blog 2: Zachte ogen | www.alona.nl

  3. Pingback: Centered Riding, waardevol voor élke ruiter! - Blog door Alona.nl

Reacties zijn gesloten.